موتور برق یا مولد الکتریکی وسیلهای است که تأمین برق را در زمانهایی که به برق شهری و… دسترسی وجود ندارد، انجام میدهد. این دستگاه با مصرف سوختهایی نظیر گاز، گازوئیل و بنزین، تولید برق را با میزان متغیر کیلو وات به انجام میرساند. جهت آشنایی بیشتر با مشخصات انواع و همچنین کارکرد این دستگاه، با ما در ادامه همراه باشید. پیشنهاد میکنیم برای خرید موتور برق و مشاهده بهترین برندها و قیمت هر کدام از ابزار فروشی آنلاین ایران تولز کلیک کنید.
موتور برق چیست و چگونه کار میکند؟
برای تأمین برق ضروری دستگاههای مختلف برق و یا روشنایی یک منطقه، لازم است از دستگاههای موتور برق استفاده شود. دستگاه موتور برق با عنوان اختصاری “ژنراتور برق” مهمترین وسیله برای مراکز تولیدی، صنعتی و خانگی میباشد. این دستگاه با داشتن یک موتور و اجزای مختلف فنی، امکان تولید انرژی الکتریکی را دارد. به عبارتی ساختار فنی این دستگاه به گونهای کار میکند که انرژی حرکتی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. برق تولید شده با این دستگاه، در مواقع ضروری و غیر ضروری مورد استفاده قرار میگیرد. اما به طور کلی با توجه به هزینه سوخت معینی که برای استفاده از این دستگاه باید پرداخت شود، از این محصول در مواقع ضروری استفاده میشود.
ویژگی های موتور برق
موتور برق، با توجه به نوع سوخت مصرفی، دارای ساختار فنی متفاوتی میباشد. این دستگاه دارای وزن و ابعاد متفاوتی است که براساس نوع ولتاژ خروجی برق و همچنین ظرفیت منبع سوختی، در ابعاد مختلف طراحی و تولید میشود. از این دستگاه در تولید برق به صورت متوالی استفاده میشود. زمان کارکرد متوالی این دستگاه، بستگی به نوع ساختار فنی آن دارد. اما به طور کلی براساس زمان کار، به دو دسته دائم کار و موقت کار تقسیم میشود.
این دستگاه با توجه به نوع سوخت مصرفی مورد استفاده قرار میگیرد. نوع سوخت مصرفی این دستگاه، تأثیر بسیار بالایی در میزان سر و صدای تولیدی آن دارد. جهت استفاده از این دستگاه برای مصارف خانگی، بهتر است نوعی از محصول انتخاب و خریداری شود که از میزان صدای کمتری برخوردار باشد. البته طراحی و عرضه موتور برق سایلنت در سالهای اخیر، دغدغه صدای بلند فعالیت این دستگاه را برای متقاضیان این محصول، رفع کرده است.
انواع موتور برق براساس روش روشن شدن
این دستگاهها، در آغاز فعالیت، براساس نوع ساختار فنی، از روشهای مختلفی برای احتراق سوخت مورد استفاده، بهره میگیرند. به طور کلی تمامی انواع مولدهای برق ضروری با سه روش، فعالیت عملیاتی را شروع میکنند که شامل موارد زیر میباشند:
-
موتور برق هندلی
این نوع دستگاه، برای آغاز فعالیت، نیاز به فعالیت حرکتی اپراتور دارد. این محصول دارای سیم فلزی در قسمت نزدیک به سیستم احتراق سوخت میباشد. این سیم با فعالیت حرکتی اپراتور، باید به صورت کشسانی به عقب کشیده شود. حرکات کشیدن سیم، چندین مرحله انجام میشود تا دستگاه روشن شود. در این صورت سیستم احتراق دستگاه روشن میشود.
-
موتور برق استارتی
این دستگاه با داشتن یک دکمه منحصر به فرد و اختصاصی، شروع فعالیت موتور برق را منجر میشود. تنها کافی است که دکمه موردنظر، برای آغاز فعالیت، یکبار فشرده شود.
-
موتور برق اتوماتیک
این دستگاه با داشتن سیستم پیشرفته اتومات، روشن شدن دستگاه را با قطع جریان برق اصلی شهری، مرتبط میکند. با قطع شدن برق شهری، موتور برق به صورت اتوماتیک، آغاز فعالیت کارکردی دستگاه را انجام میدهد.
کاربرد موتور برق چیست؟
از موتور برق، برای ادامه فعالیت تجهیزات تولیدی و صنعتی برقی استفاده میشود. این تجهیزات با قرار گرفتن در انواع کارخانجات، پالایشگاهها، کارگاههای تولیدی و همچنین موتورخانههای ساختمانهای بزرگ، ، نیاز به برق دارند. در صورتی که ار برق شهری برای فعالیت این تجهیزات استفاده نشود، موتور برق به راحتی میتواند میران برق موردنیاز آنها را در ولتاژ متغیر، تأمین نماید.
تأمین روشنایی ساختمانها، منطقههای سرپوشیده و روباز در متراژ متغیر، از جمله مهمترین مواردی است که برای زندگی شهروندی لازم است. در این صورت میتوان از انواع موتور برقها برای ایجاد روشنایی در بیمارستانها، ساختمانهای مسکونی، اداری و… استفاده کرد.
بسیاری از تجهیزات حرارتی که وظیفه تأمین گرمایش یک محیط را برعهده دارند، با استفاده از انواع موتور برق، فعالیت خود را به انجام میرسانند. بنابراین جهت استفاده از تجهیزات حرارتی برقی در مراکز خانگی، صنعتی، تولیدی و پرورشی نیز میتوان از این دستگاه استفاده کرد.
انواع موتور برق و کاربرد آن ها
موتور برقها براساس نوع سوخت به سه دسته مهم گازی، گازوئیلی و بنزینی تقسیم میشوند. مهمترین و پرکاربردترین موتور برقها، دستگاه موتور برق گازوئیلی (دیزلی) میباشد که کارکرد بسیار عالی در فعالیتهای صنعتی و غیر صنعتی دارد.
-
موتور برق گازی
این دستگاه با استفاده از گاز شهری و غیر شهری، فعالیت تولید برق را به انجام میرساند. استفاده از این دستگاه به سبب نوع سوخت خطرناکی که دارد برای محیطهای خانگی مناسب نیستند. اما به طور کلی بیخطرتر از دستگاههای دیگر میباشند.
-
موتور برق بنزینی
این محصول با بهرهمندی از سوخت بنزینی، تولید برق را با ولتاژهای بسیار کمتر انجام میدهد. جریان برق به دست آمده از این دستگاه برای سیستم روشنایی و حرارتی مناسب میباشد. این دستگاه دارای ابعاد کوچکتری نسبت به موتور برقهای دیگر هستند.
-
موتور برق گازوئیلی (دیزلی)
این دستگاه یا بهرهمندی از سوخت گازوئیلی بسیار ارزان، جریان برق را با آمپرهای بسیار بالا ایجاد میکند. دستگاههای دائم کار ژنراتور برقی، در دسته موتور برقهای دیزلی قرار دارند که طول عمر بالا و کیفیت عملکردی مناسبی را دارا هستند.
نحوه کار موتور برق یا مولد الکتریکی
با توجه به وجود محفظه احتراق در داخل سیستم فنی دستگاه موتور برق، آغاز مصرف سوخت موردنظر در محصول صورت میگیرد. سوخت گاز، بنزین یا گازوئیل با شروع دستگاه، میسوزد و سبب چرخش موتور دستگاه میشود. چرخش دستگاه سبب فعالیت ژنراتور وجود در موتور برق میشود. وظیفه ژنراتور اعمال شده در داخل این محصول، تولید نیروی الکتریکی میباشد. به عبارتی میتوان گفت، انرژی حرارتی سوخت، انرژی مکانیکی موتور دستگاه را ایجاد میکند. انرژی مکانیکی موتور، در تولید انرژی الکتریکی توسط ژنراتور، نقش دارد.
پیوستگی مراحل فعالیتی در این کارکرد این محصول، سبب تولید انرژی الکتریکی با جریان ولتاژی متغیر میباشد. وجود تجهیزات فنی در قسمت خروجی جریان برق تولیدی، سبب کنترل میزان ولتاژ جریان خروجی برق میشود. این کار میتواند کنترل جریان برق را ایجاد نماید و نسبت به میزان ولتاژ برقی که نیاز است، خروجی موردنظر برق در اختیار دستگاه موردنظر قرار بگیرد. این دستگاه با تجهیزات ویژهای به دستگاههای مختلف روشنایی، تولیدی و حرارتی نصب میشود. از این طریق برق تولید شده توسط دستگاه موتور برق، به طور مستقیم به عنوان م%